Wielkopolska szkoła ćwiczeń w Cogito

Celem głównym projektu jest wsparcie systemu wspomagania szkół w zakresie rozwoju u uczniów kompetencji kluczowych i umiejętności uniwersalnych poprzez utworzenie szkoły ćwiczeń w PSP Cogito Poznań.

Cogito stanie się miejscem upowszechniania innowacyjnych działań ze szczególnym uwzględnieniem nauczania języków obcych, matematyki, przedmiotów przyrodniczych, technologii informacyjno-komunikacyjnych, dzielenia się wiedzą i umiejętnościami.

Okres realizacji: od 01.01.2019 do 31.12.2020 roku
Miejsce realizacji: Poznań
Środki finansowe:
1 233 760,80 zł

Partnerzy Projektu:

Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu

Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w Poznaniu

Publiczna Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna nr 2 w Poznaniu

O projekcie

Projekt wspiera proces uczenia się nauczycieli i studentów w zakresie rozwoju kompetencji kluczowych i umiejętności uniwersalnych. Realizacja działań obejmie obszary: matematyczny, przyrodniczy, językowy i informatyczny. Zostaną doposażone cztery pracownie przedmiotowe, zorganizowane szkolenia dla kadry, warsztaty dla nauczycieli z siedmiu zrekrutowanych szkół wspieranych oraz studentów specjalizacji nauczycielskiej.

Dzięki współpracy z różnorodnymi partnerami  szkoła ćwiczeń stanie się  miejscem rozwoju zawodowego dyrektorów i nauczycieli, którzy stosują ciekawe rozwiązania dydaktyczne, organizacyjne, wychowawcze.

Koordynator:
Dominika Ostafin